Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Njemački jezik u novoj školskoj godini

 

Poštovane kolegice i kolege, dragi suradnici i prijatelji,

premda se protekle školske godine nismo uspjeli dovoljno družiti uživo, osjećam da smo na određeni način snažniji i povezaniji no ikad. Svima od srca zahvaljujem na povjerenju, razumijevanju, podršci i novim iskustvima. Učinit ćemo sve u svojoj moći da zajedno s vama mirno plovimo novom školskom godinom koja nažalost opet nije u potpunosti izvjesna.

Stoga smo se potrudili pripremiti različite scenarije, i za nastavu u razredu i za nastavu na daljinu. S vama ćemo i ove godine rado dijeliti nove ideje, znanja i vještine putem edukativnih webinara. Stoga vas potičem da slobodno izrazite svoje ideje, prijedloge, konstruktivne kritike i zapažanja jer se upravo iz takvih odnosa stvara suradničko ozračje te se sklapaju nova prijateljstva.

Učenje njemačkoga jezika nije nimalo lak zadatak, baš kao ni njegovo poučavanje. Imajući to na umu, priredili smo nove udžbeničke komplete te se nadamo da ćete s njima i vi i vaši učenici naći zajednički jezik. Na raspolaganju su tri platforme za koje se nadamo da će vam biti korisne u nastavnome procesu:

  1. platforma alfaportal.hr nudi metodičku podršku za planiranje, pripremanje i vrednovanje (zadatci za formativno i sumativno vrednovanje, rubrike za vrednovanje, elementi i kriteriji vrednovanja), zvučne zapise iz udžbenika i radnih bilježnica, prijedloge radnih listića za djecu s teškoćama u učenju i ostalo
  2. na platformi nastava.alfa.hr nalaze se prezentacije i interaktivne vježbe, rješenja radnih bilježnica i primjeri učeničkih radova
  3. elektronička inačica udžbenika sadrži interaktivne dodatke, zvučne zapise i videozapise, korisne poveznice i igre.

Ponuđeni materijali obogaćeni su zadatcima kojima se potiču više kognitivne razine učenika kao i vještine samoreguliranoga učenja, vrednovanja i samovrednovanja te implementacije međupredmetnih tema. Proučite ih, isprobajte i prilagodite svojim učenicima i situacijama poučavanja, a mi uvijek stojimo na raspolaganju za vaša pitanja, potrebe ili nedoumice. Slobodno se obratite našim suradnicima promotorima kao i izravno autorskim timovima za sve što vas zanima.

Nadam se da ćete prepoznati zašto su pred vama izdanja vrijedna svake pažnje. Javite nam se, a mi ćemo se vrlo rado odazvati pozivu za pomoć ili podršku, ako se za to ukaže potreba.

 

Srdačan pozdrav,
Gordana Matolek Veselić
urednica za Njemački jezik