Razredna nastava u novoj školskoj godini

Poštovane učiteljice, poštovani učitelji razredne nastave, korisnici Alfinih udžbenika, ali i svi ostali uključeni u najljepši posao na svijetu!

Ovih dana zasigurno ispijate prve učiteljske kave i prepričavate lijepe trenutke sa zasluženog godišnjeg odmora. Naravno, tu su i teme o razrednim odjelima, broju odobrenih boravaka, broju novopridošlih učenika... uz tvrdnju da nikada nije bilo ovako malo djece u našim školama.

Hrvatski učitelji, srećom, imaju sposobnost prilagodbi svih vrsta. Najvažnije je da imamo posao! A kada smo već kod posla, prvo nas čekaju planovi za ovu školsku godinu. Na Alfinim mrežnim stranicama pronaći ćete (razvrstane po razredima) prijedloge godišnjih, mjesečnih i tjednih planova za svaki nastavni predmet, kao i prijedloge dnevnih priprava za svaki sat. Od ove školske godine imamo nove planove, priprave i prezentacije u PowerPointu za likovnu kulturu i satove razrednika.

Vjerujemo da ćete svojom kreativnošću prilagoditi nastavne planove i predložene priprave svojim učenicima jer ipak svaki učitelj najbolje poznaje svoj razred.

Dakako, ni ove školske godine nismo zaboravili na učitelje koji rade u kombiniranim razrednim odjelima pa smo i za njih na mrežnim stranicama pripremili prijedloge planova i priprava. Osim toga od ove su školske godine za kombinatorce na mrežnim stranicama i prijedlozi planova i priprava za glazbenu i likovnu kulturu.

Također smo za ovu školsku godinu priredili materijale za kolegice i kolege koji rade u produženome boravku – Plan ustrojenog vremena za svaki mjesec s razrađenim aktivnostima za svaki tjedan izrađen prema Alfinim nastavnim planovima.

Uza sve navedeno već ste u lipnju imali prilike upoznati novu Alfinu ispitnu mapu – za svaki razred posebno – s prikazom svih ispitnih materijala i rješenjima za nastavu hrvatskoga jezika, matematike i prirode i društva. U drugome dijelu ispitnih mapa nalaze se upute i tablice za kvalitativnu i kvantitativnu analizu ispitnih materijala za svaki ispit.

Tijekom školske godine na Alfinim mrežnim stranicama bit će dostupni i dodatni materijali. Kako smo još prošle školske godine aktivirali Moodle, uz pomoć kojega smo vam ponudili niz zadataka razvrstanih prema razredima i predmetima, nastavljamo s poslom dodajući nove prijedloge zadataka.

Učitelje koji rade u produženim boravcima, kao i one u nastavi, ovim putem podsjećamo da za hrvatski jezik i matematiku postoje nastavni listići koji prate mjesečno planiranje po predmetima. Također možete koristiti i nastavne listiće za dodatnu nastavu iz hrvatskog jezika Igra, igrica, vježbalica, a za matematiku Matka je slatka 1, 2 i 3 te u četvrtom razredu Turbomatiku, zbirku zadataka s rješenjima. Za dodatnu nastavu hrvatskog jezika naše su autorice priredile i metodičke priručnike koje isto tako možete pronaći na Alfinim mrežnim stranicama, a ne zaboravite ni na naše četiri vježbenice za cjelovito vježbanje i ponavljanje pod naslovom Slike zavičaja.

Želimo vam mnogo uspjeha i lijepih trenutaka s vašim učenicima u novoj školskoj godini!

Urednik i autorski timovi u razrednoj nastavi