Metodički materijali iz geografije za školsku godinu 2019./ 2020.

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

na početku ću iskoristiti priliku da Vam se zahvalim na odabiru udžbeničkih kompleta iz geografije Izdavačke kuće Alfa, kako za osnovnu tako i za srednju školu! 

Rezultat odabira potvrda je truda i zadovoljavanja potreba baš vas, nastavnika koji se svakodnevno trude ukazati na bitno pri obradi geografskih sadržaja. Novi udžbenički kompleti, kako za frontalnu provedbu, tako i za nastavak eksperimantalne provedbe kurikularne reforme rezultat su dugogodišnjeg kontakta sa praktičarima na terenu i predstavljaju velik odmak od dosadašnjih načina kreiranja udžbenika jer, prije svega, unose dozu novog pogleda na geografske sadržaje, kako grafički, tako i metodički. Digitalne inačice obiluju proširenim dodatnim materijalima koji će zasigurno „buditi“ učenike i dodatno ih motivirati na usvajanje geografskih sadržaja.

Kako ne želimo ostati na obećanjima da ćemo nešto pripremiti, predstavljamo vam nove metodičke materijale koji prate udžbenike MOJA ZEMLJA 1, MOJA ZEMLJA 2 za osnovnu školu u 5. i 6. razredu, te GEOGRAFIJA 1 i GEOGRAFIJA 2 za gimnazijski program. Detalno razrađena planiranja nastave, prijedlozi pisanih priprema, pisanih provjera, izlaznih kartica zasigurno će olakšati i skratiti vrijeme pripreme za nastavu i dati puno ideja koje će se provoditi u razredima vrijednih nastavnica i nastavnika.

Bitno je naglasiti da prijavom na naš alfaportal na poveznici http://www.alfaportal.hr/index.php/predmetna-geografija i http://www.alfaportal.hr/index.php/gimn-geo možete pronaći i sve ostale sadržaje, za sve razrede, ne samo za navedene programe. Tu se, između ostalog nalaze Katalozi ispitnih pitanja (Banka pitanja), Zadatci za ispitivanje, Primjeri listića za prilagođeni program, Powerpoint prezentacije i prilična količina drugih nastavnih sadržaja koji mogu olakšati nastavu u programima koji tek čekaju svoj "reformski" red.

Uz želje za što manje stresa pri planiranju i izvođenju nastave srdačno vas pozdravljam!

Marko Labus, prof.
Urednik iz geografije