Šaljive zgode velikih glazbenika

U svakom nastavnom danu, na svakom nastavnom satu učiteljsko zvanje nije samo posao, nego je i poziv, stoga svakodnevno svi mi učitelji imamo potrebu da budemo bolji, da promatramo svoje učenike, osluškujemo njihove želje, pokušamo ih motivirati i zainteresirati te tako unaprijediti svoju nastavu.

Nije neobično da slavni glazbenici, kao i ostale znamenite povijesne osobe, u našoj svijesti postaju visokocijenjeni, ali daleki i nedodirljivi pojedinci iako su svi oni bili ljudi kao što smo i mi.

Anegdote iz života velikih glazbenika prenose nam njihovu ljudsku dimenziju, stoga su iznimno zanimljiv uvid u karakter i život pojedinog skladatelja te istodobno čine nastavu zanimljivijom i drukčijom, a spoznaje trajnijima.

Imena slavnih skladatelja kao što su W. A. Mozart, J. Haydn, G. Rossini, F. Liszt, I. Zajc, N. Paganini često se pojavljuju u programu nastave glazbene kulture. Tako upoznajemo njihove životopise i njihova djela, međutim učenici će zasigurno pamtiti anegdote iz njihovih života.

Evo nekoliko priča koje možemo koristiti kako bismo obogatili svoju nastavu i učinili je zanimljivijom.

Wolfgang Amadeus Mozart

mozartO lakoći skladanja W. A. Mozarta pripovijedalo se kad je postao priznati skladatelj. Često je radio po cijele noći kako bi završio zaprimljene narudžbe. Tako je bilo i kad je dobio narudžbu ravnatelja praške Opere za uvertiru opere Don Juan. U predvečerje, na upit kako to namjerava napisati, Mozart je odgovorio: „Ne brinite! Sve je u mojoj glavi!” Prvoj izvedbi opere prisustvovao je i sam car s pratnjom. Nakon završetka predstave car pozove Mozarta i kaže mu: „Koliko divnih nota!” Mozart na to ponosno kaže: „Veličanstveno, ni jedna suviše!” 

A na primjedbe kako je njegov Don Juan nerazumljiv slušateljstvu Mozart reče: „Nije mi stalo ni do čijeg mišljenja, ja sam to djelo napisao za sebe i još dvojicu prijatelja.”

Jednom zgodom Mozarta upita mlađi čovjek: „Maestro, kako se sklada simfonija? Vi ste još vrlo mladi!” Na to ga je Mozart upitao: „Zašto ne biste počeli s baladama?” Iznenađeni čovjek kaže Mozartu: „Pa, vi ste skladali simfoniju kad ste bili još mnogo mlađi! Imali ste samo devet godina.” Mozart se s time složi i odgovori mu: „Točno! Samo ja nisam nikoga pitao kako se to radi!”

Joseph Haydn

Josephu Haydnu pred kraj života dogodila se jedna šaljiva zgoda. Naime, pročitao je vijest o svojoj smrti koju su objavili kad je zapravo 1806. godine umro njegov brat. Dok je čitao vijest o svojoj navodnoj smrti, u Parizu se izvodio Mozartov Requiem, a L. Cherubini napisao je prigodnu pogrebnu glazbu. Haydn se na sve to jako razveselio i rekao: „Ova dobra gospoda! Dugujem im veliku zahvalnost zbog neuobičajene počasti. Da sam znao za tu svečanost, sam bih tamo otputovao da osobno dirigiram misom.”

Ivan Zajc

IvanZajcJedna zagrebačka dama dovela je skladatelju I. Zajcu svoga sina i ponosno mu rekla: „Majstore, moj sin ima veliki dar za glazbu. Osim toga ima frizuru kao Beethoven. Molim vas, poslušajte ga kako svira na klaviru.” Zajc pogleda mladića i zamoli ga da mu na klaviru pokaže što zna. Kada je mladić završio, ushićena majka zapita skladatelja kako mu se čini i što da napravi sa sinom, a Zajc na to ravnodušno odgovori: „Dajte ga ošišati!”

 

Franz Liszt

Franz Liszt Mađarski skladatelj, pijanist i dirigent F. Liszt jednom je prilikom pristao poslušati jednu mladu pijanisticu. Kada je završila sa sviranjem, pogledala je starog maestra i čekala njegovu reakciju. Liszt joj je prišao, očinski je pomilovao i blago rekao: „Drago dijete, udajte se.”

 

 

Niccolò Paganini

str 83 paganiniIma i vrlo zanimljivih priča o N. Paganiniju. Poslije jednog koncerta, na kojem je Paganini svirao na jednoj žici, potražio je kočiju da ga odveze kući. Kočijaš je prepoznao slavnog violinista i rekao: „Za Paganinija 20 lira!” Paganini se začudio i zapitao: „Zašto tako puno?” Kočijaš je na to rekao: „Zato što sam toliko platio ulaznicu za vaš koncert na kojem ste svirali na samo jednoj žici!” „Dobro”, rekao je violinist, „platit ću 20 lira, ali pod uvjetom da me kući odvezete na samo jednom kotaču.”

Zanimljiva je i priča kako je Paganini odgovorio svojim prijateljima na savjet da se oženi: „Da se oženim, pa da ona besplatno sluša moje stvaranje!?”

 Gioachino Rossini

Rossini c. 1850 litho F PerrinU životu slavnog opernog skladatelja G. Rossinija također ima simpatičnih priča. Naime, Gioacchino Rossini bio je vrlo duhovit, spontan i originalan. 

Na nekom prijemu zamolili su jednu pjevačicu da Rossiniju otpjeva jednu od njegovih arija. Pjevačica se ustezala i rekla mu: „Oprostite, maestro, ja se tako jako bojim!” „A tek ja!“ odvrati Rossini.

Jedan mladi skladatelj zamolio je Rossinija da mu kaže što misli o Posmrtnoj koračnici koju je napisao povodom smrti skladatelja Giacoma Meyerbeera. Rossini je pogledao partituru i rekao mu: „Bilo bi bolje da ste vi umrli, a Meyerbeer napisao posmrtni marš.”

Rossinijev učenik molio ga je za dopuštenje da mu odsvira dvije melodije koje je sam skladao. Nakon što je učenik odsvirao prvu kompoziciju, Rossini mu s osmijehom reče: „Druga mi se više sviđa!”