A-udžbenici, A-panel, pop-up interaktivna rješenja ispita, zapisi realizacije nastavnih sati za e-Dnevnik, individualizirani kurikulumi, ispitna mapa, prilagođeni ispiti znanja... Imamo Baš TO što vam treba!

Mali umjetnici iz 2.c

Piše: učiteljica Irena Ivetić, OŠ Dobriša Cesarić Požega

Učenici 2.c razrednog odjela OŠ „Dobriša Cesarić” iz Požege marljivi su, na nastavi uvijek aktivni, podržavaju i hrabre jedni druge, pomažu kad god je potrebno. Otvoreni su i veseli pa njihovom učionicom često odjekuje smijeh. Vole pjevati, plesati, čitati, računati. Isto tako vole crtati i slikati.

Ove školske godine u njihovoj školi pokrenut je projekt „Mladi Peićevci” u suradnji s Udrugom zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić”. Ovaj znameniti povjesničar umjetnosti, putopisac, slikar, sveučilišni profesor, doktor znanosti i akademik rođen je u Požegi prije točno sto godina, 10. veljače 1923. g. Stoga su članovi Udruge na poseban način obilježili ovu značajnu obljetnicu.

 

Pripremili su i izdali zbirku „Skitnje obojene ljubavlju” u kojoj su objavljeni poetski, prozni i likovni radovi članova Udruge. Mladi Peićevci priključili su im se sa svojim literarnim i likovnim radovima. Učenice 7. razreda napisale su putopise, pod mentorstvom svoje profesorice Blanke Đimoti-Zima. Slikarske radionice organizirane su za starije učenike (mentori Ninoslav Pirović i Monika Kostić) i za mlađe, učenike 2.c (mentorica Irena Ivetić). Idejni pokretač i koordinatorica projekta bila je profesorica Sandra Halt-Ćuže. Urednici zbirke su Melita Grgić, slikarica i tajnica Udruge i Ivan Abibović, pjesnik, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika i povijesti.

 

 

Svečanost predstavljanja zbirke „Skitnje obojene ljubavlju” održana je 10. veljače 2023. g. u Gradskoj knjižnici Požega. Galerija svjetlosti, izniman i prekrasan prostor, prozračna i velika, te je večeri bila premalena da primi sve uzvanike i posjetitelje. Program je vodila članica Udruge Ana Pirović. Predstavljeni su svi članovi Udruge čiji su radovi objavljeni u zbirci, pjesnici su čitali svoje stihove a slike su prikazane putem prezentacije. Zatim su predstavljeni njihovi „nasljednici”, mladi Peićevci. Učenice su pročitale ulomke svojih putopisa. Najmlađi među mladim Peićevcima su učenici 2.c: Jelena Barukčić, Ema Bešlić, Antonio Bošnjak, Rahela Halas, Dario Hećimović, Mia Kukić i Mia Milinković. Svojim akvarelima oni su uspomene s izleta na Jankovac sačuvali od zaborava i podijelili sa svima koji budu u rukama imali ovu knjigu.

 

 

Ali, poštovani čitatelji, to još nije sve. Vratimo se malo unatrag, u 1. razred. Na natječaju „Malih vezova” rad Antonija Bošnjaka zaslužio je pohvalnicu i prikazan je na izložbi u lipnju 2022. u Đakovu.

Godine 2022. Požeška biskupija svečano je obilježila svoj srebrni jubilej, 25. obljetnicu uspostave. Tim povodom objavljena je knjiga „Srebrni jubilej Požeške biskupije”, zbirka učeničkih molitvi, literarnih i likovnih radova. Knjiga je objavljena 26. prosinca 2022. g. na web-stranici Požeške biskupije. U njoj se nalazi jedanaest radova učenika OŠ „Dobriša Cesarić” a među njima i četiri likovna rada učenika 2.c (naslikali su ih kao „prvaši” jer je natječaj bio prošle školske godine). Autori tih radova su: Paola Crnjac, Sven Gajić, Rahela Halas i Mia Kukić.

Roditelji učenika, njihova učiteljica Irena Ivetić i OŠ „Dobriša Cesarić” ponosni su na svoje male umjetnike. Vjerujemo da je do kraja 4. razreda i do kraja školovanja pred njima još puno uspjeha. Talent, marljivost i ljubav njihovi su čarobni ključići.

Čestitamo! Slikajte i dalje, naši mali umjetnici! Sretno!