Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Vukovar - vodeni toranj

            Od prošle školske godine učenici osmih razreda osnovnih škola sudjeluju u pilot-projektu u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar pod nazivom „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

            Cilj je ovakvog oblika nastave učenje i poučavanje o Domovinskom ratu, njegovim vrijednostima i posljedicama. U okviru posjeta novootvorenom Muzeju vučedolske kulture učenici se upoznaju s obilježjima života i postignućima vučedolske kulture

            Bogat i dobro isplaniran program u dva dana boravka podrazumijeva jak tempo, međutim omogućava učenicima ono najvažnije – učenje o prošlosti na autentičnim mjestima od sudionika događaja.

            U okviru programa prvog dana posjeta organizirana su dva predavanja. U prvom predavanju bilo je govora o povijesti SFRJ-a te političkim i društvenim okolnostima koje su dovele do raspada iste. Drugo predavanje o svim okolnostima, vojnim aspektima, tijeku i posljedicama bitke za Vukovar držao je časnik HV-a.

Vukovar - Križ

            Isti dan realizirano je razgledanje Gradskog muzeja u prekrasno obnovljenom dvorcu Eltz, posjet vukovarskoj bolnici, razgled užeg centra grada i šetnja do križa uz Dunav, spomenika svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku.

Vukovar - Muzej

            Gradski muzej Vukovar prvo je mjesto koje učenici posjećuju nakon predavanja. Godine 2014. dovršetkom obnove uništenog dvorca Eltz Gradski muzej dobio je dostojan prostor za prezentiranje i upoznavanje arheološke prošlosti vukovarskog kraja, njegova povijesnog razvoja, etnografske baštine i tradicijske kulture.

            U nastavku boravka u Vukovaru učenici posjećuju vukovarsku bolnicu. U njezinim skučenim podrumskim prostorijama gotovo je moguće osjetiti svu težinu života nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije grada. Učenici također mogu pogledati multimedijski prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice ujesen 1991.

            Posebno dojmljiv događaj, iako nevezan uz temu Domovinskog rata, razgled je nedavno otvorenog Muzeja vučedolske kulture s izvrsno osmišljenim i postavom. Ovaj je muzej jedinstven u svijetu zato što je posvećen jednoj prapovijesnoj kulturi.

            Drugog dana boravka u Vukovaru predviđeno je razgledanje najvažnijih lokacija vezanih uz stradanja Vukovara u Domovinskom ratu – vojarne, Trpinjske ceste, Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, Ovčare, Kukuruznog puta. Učenici na mjestu pojedinih događaja mogu aktivno sudjelovati te uz puno pitanja uočiti posebnosti pojedinih lokacija koje su omogućile dugotrajnu obranu grada i to u iznimno teškim uvjetima. Zahvaljujući svjedočenju branitelja, učenici se upoznaju s kakvim su se teškoćama susretali u opskrbi oružjem, vojnim i medicinskim materijalom te posebno u zbrinjavanju ranjenika.

            Vukovarska je vojarna danas Memorijalni centar Domovinskog rata. Otvoren je za sve zainteresirane ustanove i pojedince kako bi se na jednom mjestu dobio cjelovit uvid u kronologiju i događaje vezane za Domovinski rat na prostoru Republike Hrvatske. Hrvatski branitelji, sudionici ratnih zbivanja u Vukovaru, najbolji su mogući vodiči i prenositelji svih informacija, činjenica, ali i dojmova, često osobnih i tragičnih, o teškim danima u Vukovaru 1991. godine. Učenicima posjet i razgled vukovarske vojarne pruža mogućnost da izbliza vide različite vrste naoružanja i upoznaju se s njihovom djelotvornošću u obrani Vukovara, ali i drugih dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu. Posebno zanimanje izazivaju zrakoplovi, tenkovi te upoznavanje s izgledom i načinom djelovanja višecijevnog raketnog bacača (VBR-a). Naime, učenicima su poznate posljedice njegova razornog djelovanja po gradu Zagrebu 1995. godine.

Vukovar - Trpinjska cesta

            Na Trpinjskoj cesti u Spomen-domu hrvatskih branitelja učenici uz stručno vodstvo mogu doznati sve činjenice koje su omogućile iznimne uspjehe hrvatskih branitelja u zaustavljanju i uništavanju neprijateljskih tenkova. Zgrada Spomen-doma napravljena je u obliku čvrsto stisnute šake, koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Spomenik Blagi Zadri s upaljenim svijećama koji se nalazi ispred Spomen-doma podsjeća na jednog od najvažnijih zapovjednika obrane Vukovara i heroja Domovinskog rata.

Vukovar - Put spasa

            Vozeći se cestom od Vukovara do Bogdanovaca, moguće je paralelno pratiti kuda je prolazio Put spasa, tzv. Kukuruzni put. Tim putem u grad je do 1. studenog 1991. dopremana pomoć, evakuirani ranjenici, a njime su na kraju mnogi Vukovarci i branitelji uspjeli u posljednji trenutak izići iz opkoljenoga grada i spasiti se.

Vukovar - Memorijalno groblje

            Na Ovčari, najvećoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata, te na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u tišini, s puno poštovanja uz upaljene svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu, učenici uz stručno vodstvo saznaju tragične posljedicama pada grada.

            Na kraju bogatog programa predviđeno je predavanje pod nazivom „Škola mira”. U „Kvizu znanja” po dvoje učenika predstavlja svoje škole. Međutim, cilj kviza nije isključivo pobjeda. Težnja je organizatora da učenici natjecatelji, ali i svi ostali učenici u publici, ponove što je moguće više podataka koje su svi u dva dana boravka u Vukovaru imali prilike čuti i upamtiti. Tako se zaokružuje proces učenja i znanje dobiveno učenjem na terenu postaje trajno.

            Na kraju treba istaknuti da su djelatnici Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u osmišljavanje, organizaciju i provedbu projekta uložili veliki trud i energiju. Sudionici su prenoćili u hostelu Zagreb u Borovu Naselju, a prehrana je organizirana u nekoliko vukovarskih restorana.

            Zahvaljujući vodičima, posebno hrvatskim braniteljima, svi sudionici mogu puno vidjeti i naučiti o Vukovaru i vukovarskoj prošlosti. Grad, gotovo u potpunosti obnovljen, prepun šarenih pročelja i cvjetnjaka, poziva da ga se dođe vidjeti i upoznati. Upravo je zato za nadati se da će projekt posjeta svih učenika osmih razreda opstati i ostati redovna obavezna nastava na terenu.