Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

OBILJEŽAVANJE DANA BROJA PI

Dana 15. ožujka u Osnovnoj školi Katarina Zrinska Mečenčani obilježen je DAN BROJA PI.

Dan broja pi godišnja je proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Dan broja pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu.

U čast toga dana 14 hrabrih učenika 7. i 8. razreda škole, pokazalo je izuzetan trud, upornost i memoriju, te u skladu sa svim epidemiološkim mjerama pristupili su sada već tradicionalnom natjecanju, 7. školskom natjecanju u izricanju decimala broja pi.

Broj PI je poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolphov broj. Još jedna važna poveznica s Pi (π) danom je i rođendan Alberta Einsteina. Ovaj veliki znanstvenik rođen je 14. ožujka 1879. godine.

Natjecanje je za učenike bilo posebno i po tome što su od tog dana smješteni u Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici gdje će ostati do obnove njihove škole u Mečenčanima.

Ocjenjivački sud je budno pratio izgovaranje decimala, a rezultati su sljedeći :

1. mjesto : David Petrić, 7.r. 155 decimala

2. mjesto : Bruno Podhraški, 7.r. 154 decimala

3. mjesto : Valentino Lučić Jozak, 7.r. 100 decimala

Nakon natjecanja učenici su se zasladili kekPIćima, a nakon toga su i uručene nagrade najuspješnijim učenicima.

   

 

 

Tekst: Učiteljica matematike Ivana Anđić