A-udžbenici, A-panel, pop-up interaktivna rješenja ispita, zapisi realizacije nastavnih sati za e-Dnevnik, individualizirani kurikulumi, ispitna mapa, prilagođeni ispiti znanja... Imamo Baš TO što vam treba!

„Turopoljska poculica” stigla je u Požegu – dobitnica nagrade je učiteljica Irena Ivetić

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici tradicionalno, do sada već 13. put raspisuje natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom “Turopoljska poculica”. Na natječaj su prispjele priče iz svih dijelova Hrvatske, od Osijeka do Metkovića, 31 priča na hrvatskom standardnom jeziku i 12 na kajkavskom.

Najbolju priču na kajkavskom „..bem ti te vodene kozice!” napisao je Vladimir Stepanić iz Velike Gorice. Najbolju priču na hrvatskom standardnom jeziku „Dvije šalice kave” napisala je Irena Ivetić, učiteljica i spisateljica iz Požege.

Na svečanosti proglašenja rezultata autori su pročitali svoje priče i predstavili se publici.

Irena Ivetić piše za djecu i za odrasle, poeziju i prozu. Objavila je pet knjiga.

 

 

Za vrijeme rata Irena Ivetić je s obitelji preselila iz Vojvodine u Požegu. Prve pjesme objavljene su joj u Smibu i u Modroj lasti. „Gospođa Željka Horvat-Vukelja me je poticala, hrabrila i pomagala mi brojnim korisnim savjetima. To mi je puno značilo i zbog toga sam joj neizmjerno zahvalna”, naglasila je autorica, a potom dodala: „Još jedna važna osoba na mom spisateljskom putu, moj vjetar u leđa bio je gospodin Božidar Prosenjak. Složila sam sve svoje do tada napisane priče za djecu i odnijela mu rukopis u Alfu. Nakon nekog vremena stigao je pozitivan odgovor i objavljena je knjiga Mama, kupi mi konja! Meni, tada anonimnoj učiteljici, g. Prosenjak ukazao je povjerenje i to je nešto što se ne zaboravlja. Knjiga je predstavljena na Interliberu 2017. g. a ja sam se tada osjećala kao da sam se popela na Mount Everest.”

Irena Ivetić surađuje s dječjim časopisima i s virtualnim časopisom „Kvaka”. Surađivala je i s Hrvatskim slovom (dok ovaj tjednik nije, na žalost, prestao izlaziti). Priloge o radu svoje škole godinama je objavljivala u Školskim novinama. Radovi Irene Ivetić uvršteni su i u čitanke. Na Hrvatskom radiju, u emisiji „Priča za velike i male” emitirano je nekoliko njenih priča. Program Hrvatske televizije „Škola na trećem” emitirao je njene priče i pjesme. Dvije pjesme Irene Ivetić uglazbila je njena kći Ivana Begović, voditeljica dječjeg zbora „Libretići” iz Zadra i dostupne su na njihovom YouTube kanalu. Irena Ivetić je članica požeškog Ogranka Matice hrvatske i Udruge zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić”.

Na kraju svog predstavljanja Irena Ivetić je naglasila: „Ovu nagradu posvećujem osobi koja je prva pročitala moje dječje pjesmice, pretipkala ih na školskoj pisaćoj mašini (davne sedamdeset i neke godine) i poslala ih u Mali Kekec. Osobi koja me je uvijek podržavala, hrabrila i inspirirala, svojoj majci Franciski Nedohin. Da nisam imala takvu majku, ne bi bilo mojih pjesama i priča, ne bi bilo mojih knjiga, ne bi bilo ni ove nagrade. Mama me sada gleda s neba, a tata Mladen će gledati snimku ove svečanosti na YouTube kanalu, ponosan i presretan”.