Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

Pričoljupci - kreativci

„Priče mogu podučavati, ispravljati greške, osvijetliti srce i tamu, biti duševni zaklon, prouzročiti promjene i zacijeliti rane.“ C. P. Estes

Autor članka: Maja Pignar-Mijović, dipl. uč., mentor
OŠ „Braća Seljan“ Karlovac
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Na tragu toga osmišljena je izvannastavna aktivnost Pričoljupci - kreativci za učenike razredne nastave, koja je aktivna već treću godinu zaredom u OŠ „Braća Seljan“ u Karlovcu. Započela je s novom generacijom učenika prvih razreda te ostalima koji su se željeli uključiti. Danas su neki s pravom pravi pričoljupci koji iza sebe imaju mnoštvo odslušanih priča. Isti ti pričoljupci su i kreativci. Oni nakon odslušane priče i razgovora izrade nešto rukama što je usko povezano s odslušanom pričom. Tako se reže, lijepi, boja, crta, (pre)savija, oblikuje…

Dodatni poticaj za realizaciju ove izvannastavne aktivnosti bila je i provedena anketa o čitateljskim aktivnostima roditelja i djece pri polasku u prvi razred odmah u prvom tjednu nastave, tijekom prvog roditeljskog sastanka, školske godine 2021./2022.. Anketu je provedena u oba prva razreda. Nemalo sam se iznenadila da više od 60% ispitanika ne čita djeci svakodnevno, da 12% do čak 27% ispitanika kaže da im dijete ne posjeduje vlastitu slikovnicu te da u velikom postotku djeca vole kad im se čita, 81% do 93 %. Istraživanje i rezultate objavio je i e- Bilten Hrvatskog čitateljskog društva.

Kao i uvijek na početku si postavimo neke ciljeve, a u ovom slučaju to su bili: uključivanje u Godinu čitanja, poticanje na dugotrajno čitanje, doživljavanje knjige kao motivacijskog sredstva za različite aktivnosti, rad rukama, razvijanje kreativnost, poticanje stvaralaštva, ekološke svijesti, motorike, poticanje estetskih osjećaja, samostalno izrađivanje predmeta od uporabnih materijala itd..

Aktivnosti koje se provode su raznolike prije svega čitanje različitih priča domaćih i stranih autora, razgovor i dojmovi nakon odslušanog, kreativno stvaralaštvo nakon priče (crtanje, pripovijedanje, modeliranje, dramatizacije….), korištenje jednostavnih, malih digitalnih alata, posjeti školskoj, lokalnoj knjižnici te suradnja s Knjiguljicom, specijaliziranom i najboljom dječjom knjižarom.

Uključeni učenici brzo su prihvatili aktivnosti, a prema izjavama roditelja radosno iščekuju Pričoljupce i kreativne zadatke.

 

 

Tijekom ove izvannastavne aktivnosti razne prigodne dane obilježe se pričom, učenike se uključuje na razne natječaje uz koje se poveže i neka priča tako da aktivnosti rastu. Pričoljupci se odazivaju na susrete s književnicima ili na predstavljanja slikovnica koje su prikladne njihovom uzrastu. Priče se pronalaze i čitaju iz raznih dječjih časopisa kao npr. Smib-a, Prvog izbora ili Radosti, oduševljavaju nas i virtualne priče, poput Željkine priče za mali odmor poznate dječje književnice Željke Horvat Vukelja i sl.. Posebnu pažnju pridajemo čitanju hrvatskih autora. Koristeći IKT u radu učenici su uz pomoć učiteljice u jednostavnom digitalnom alatu animirali likove iz priče Gospođica Neću, Sunačane Škrinjarić. Pričoljupcima je predloženo na razrednoj mrežnoj stranici i niz slikovnica za posuđivanje i čitanje s obitelji tijekom zimskog odmora.

 

 

Sve do pisanja ovog primjera iz prakse učiteljica je pročitala 60 priča, samo u sklopu ove aktivnosti, napravljeno je vlastitim rukama isto toliko raznih kreativnih uradaka, susreli smo uživo i virtualno poslušali neke dječje književnike, prisustvovali promocijama slikovnica, izložbi ilustratora slikovnica i još se štošta zanimljivo planira. Neki prijedlozi pročitanih priča, dobrih slikovnica i dječjih uradaka možete vidjeti na razrednim mrežnim stranicama.

Pričoljupci-kreativci 2021./2022.

Pričoljupci-kreativci 2022./2023.

Pričoljupci-kreativci 2023./2024.

Opće su poznate dobrobiti čitanja, onog čitanja naglas, onih čarobnih 15 minuta koje pomažu cjelokupnom razvoju djeteta. O tome se neprestano govori i priča roditeljima kako bi ih se osvijestilo koliko je to važno i koliko je i njihov doprinos, uz naš, nemjerljiv. I kroz razrednu mrežnu stranicu mogu se informirati.

 

 

Sve kampanje, lokalni i školski projekti, suradnje sa školskim i gradskim knjižnicama, dječjim knjižarama hvale su vrijedne i vrijedne svake pažnje jer dokle god imamo djecu koja dolaskom u školu nikada nisu dobila vlastitu slikovnicu naša misija poticanja, pričanja i djelovanja ne može završiti. Svaka bi godina trebala biti Godina čitanja.

"Čitanje ti mijenja život. Čitanje otvara nepoznate ili zaboravljene svjetove; vodi putnike po svijetu ili kroz vrijeme. Čitanje ti pomaže da se odmakneš od školskih ograničenja i težiš ka vlastitom obrazovanju.
Kroz likove - svece i grešnike, stvarne ili izmišljene - čitanje pokazuje kako biti bolji čovjek."

Donalyn Miller

Autor: Maja Pignar-Mijović, dipl.uč., mentor
OŠ „Braća Seljan“ Karlovac
Karlovac
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

IZVORI:
e-Bilten HČD, PiČitateljske aktivnosti roditelja i djece polaskom u prvi razred osnovne škole, srpanj, 2022.
Izreke o čitanju Izreke o čitanju