Nova nastavna godina

Višegodišnji rad, izravna suradnja vrijednih kolega praktičara i stručnjaka koji godinama odgajaju nove generacije geografa na sveučilišnim geografskim odjelima donijeli su razliku koju su nastavnici prepoznali iščitavajući ono što im je već dugo nedostajalo: jednostavan i suvremen pristup geografskim sadržajima, s brojnim zanimljivostima zbog kojih učenicima nastava geografije konačno postaje onakva kakva mora biti – bliska, svakodnevna.

Naš zajednički projekt, u kojem sudjeluje više desetaka kolega praktičara, obvezuje nas kao izdavača da damo sve od sebe te da budemo odgovorni prema svim svojim korisnicima u izazovima koje nosi svaka nova nastavna godina. Sustavnim obilascima i kontaktima sa školama te raznolikim aktivnostima pronalazimo načine za predstavljanje brojnih dodatnih nastavnih materijala.

Bili smo vrijedni tijekom ljetnih praznika te smo, prateći novosti, kolegama koji ulaze u eksperimentalnu provedbu Cjelodnevne škole (sa 70 radnih sati u 5. razredu) ponudili pomoć u planiranju i realizaciji nove nastavne situacije i time olakšali i skratili vrijeme pripreme i izvođenja nastavnog procesa te ponudili niz ideja koje mogu iskoristiti. Za sve ostale korisnike – na našim dobro poznatim „nastavničkim” portalima nudimo kompletnu metodičku podršku. Svim korisnicima udžbeničkih kompleta MOJA ZEMLJA osigurali smo aktualizirane i dopunjene udžbeničke inačice (popis '21, suvremeni podatci i sl.).

I ubuduće slobodno pratite rad naše javne grupe na Facebooku − Geografija Alfa te uživajte u ugodnom društvu i zanimljivim geografskim temama.

Zahvaljujemo na dosadašnjem povjerenju koje ste nam pružili, a tijekom svake nove školske godine trudimo se biti još bolji.

Otvorili smo poglede na zanimljivu, modernu geografiju, stoga pozivamo sve da je doživimo zajedno.

Veselimo se nastavku uspješne suradnje!

Izvori energije

NOVO!
Uredništvo geografije pripremilo je novu zidnu sliku/infografiku „ IZVORI ENERGIJE“ koju će dobiti svi nastavnici u OŠ i SŠ!
O primjeni, prednostima, manama i puno dodatnih informacija koje će zasigurno pomoći u nastavnom procesu!

Poveznica za preuzimanje  

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja.

Gospodarenje otpadom

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, za vas smo pripremili veliku tematsku zidnu sliku, koja za temu ima GOSPODARENJE OTPADOM. Njime ćete ukrasiti svoju učionicu, kabinet ili školski prostor kako bismo zajedno razvijali učeničku svijest o brizi za okoliš! 

Poveznica za preuzimanje                                                

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa

Povodom Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa, koji se obilježava 2. veljače, za vas smo pripremili tematsku prezentaciju. Uz prezentaciju u PowerPointu nalazi se i prijedlog tematskog plakata kojime možete ukrasiti svoju učionicu, kabinet ili školski prostor kako biste ukazali učenicima na važnost očuvanja prirodnih ekoloških sustava za čovjeka.

Tematska prezentacija | Plakat

Ne treba zaboraviti da su močvarna staništa istovremeno najugroženiji ekološki sustavi, zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa. Od početka 20. stoljeća do danas, nestalo ih je čak 65%.
Tema ovogodišnjeg dana je „Vlažna staništa ublažavaju prirodne katastrofe“.
Učestalost prirodnih katastrofa (poplava, suša i sl.) se u proteklih 35 godina udvostručila. Ovogodišnjim sloganom želi se naglasiti presudna uloga vlažnih staništa (močvara) za sprečavanje i ublažavanje posljedica prirodnih katastrofa na ljudske živote i materijalna dobra.

Izbjeglice - tražitelji azila - migranti

IZBJEGLICE-TRAŽITELJI AZILA-MIGRANTI

Čitava Europa se pokušava nositi s rekordnim brojem ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom sanjajući o boljoj budućnosti. Pojmovi izbjeglica, tražitelj azila i migrant često se naizmjenično koriste, ali postoje velike razlike među njima. Nova infografika, dostupna i u velikom tiskanom formatu zasigurno će olakšati svim nastavnicima geografije u osnovnoj i srednjoj školi obradu aktualnih nastavnih sadržaja.

Infografiku možete preuzeti OVDJE.

Čovjek koji je otkrio utrobu Zemlje

O snažnim potresima i njihovim katastrofalnim posljedicama mnogo se pisalo u protekloj, 2016. godini, posebno nakon potresa koji je zadesio naše susjede, Talijane. Jedan je dakle od najvažnijih zadataka seizmologije, da prije svega teoretski prouči, kako djeluje gibanje zemlje na građevine, te da na osnovu rezultata toga proučavanja i na osnovu iskustva kod raznih katastrofalnih potresa pokaže putove i načine, kako se imaju graditi zgrade po mogućnosti otporne protiv potresa, zapisao je 1913. godine Andrija Mohorovičić.

Organizacija Ujedinjenih naroda

Organizacija ujedinjenih naroda (OUN) međunarodna je organizacija zemalja svijeta stvorena sa zadatkom očuvanja svjetskog mira i sigurnosti, rješavanja problema te poboljšanja međunarodne suradnje i prijateljskih odnosa među narodima. OUN je osnovan u San Franciscu. U njemu su se 25. travnja 1945. sastale delegacije predstavnika 50 zemalja. Oni su radili na izradi Povelje Ujedinjenih naroda koja je, na današnji dan, 24. listopada 1945. stupila na snagu. Nedugo nakon osnivanja organizacije sjedište OUN-a premješteno je u New York, gdje se nalazi i danas (193 države).

16. rujna - Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

Ozonski omotač je sloj u atmosferi Zemlje koji sadrži relativno visoke koncentracije ozona i apsorbira do 96% sunčeve svjetlosti visokih frekvencija (UV) koja je štetna za živi svijet naše planete. Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.

14. rujna - Međunarodni dan prašuma

Prašumom nazivamo šumski prostor u kojemu nikada nije bilo ljudskih zahvata, odnosno u kojima se ljudski utjecaj ne opaža. S obzirom na drugačiji način življenja u tim prostorima u prošlim vremenima, često se ne može isključiti takav utjecaj kroz vrijeme, ali su zahvati prije više desetljeća prestali i šume su se dalje razvijale same. Tada govorimo o sekundarnim prašumama.

Alfa u društvu najboljih

I ove godine izdavačka kuća Alfa svojom prisutnošću obogatila je program državnog Natjecanja iz geografije (Krapinske toplice, 20. − 22. travnja).

Dok su vrijedni učenici pisali testove, marljivi članovi Alfina tima osigurali su mentorima čarobne trenutke uživanja u zagorskim delicijama na popularnom Vuglec bregu.

Dan planeta Zemlje

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, za vas smo pripremili tematsku prezentaciju. Uz prezentaciju u PowerPointu nalazi se i prijedlog tematskog plakata „Plastična vrećina - smrtonosna pošast modernog doba” kojime možete ukrasiti svoju učionicu, kabinet ili školski prostor kako biste potaknuli učeničku svijest o brizi za okoliš.

Tematska prezentacija | Plakat