Međunarodni dan matematike

Objavljeno u: Matematika

U studenom 2019. UNESCO na svojoj Općoj skupštini donosi odluku o obilježavanju Međunarodnog dana matematike 14. ožujka želeći naglasiti njezinu važnost u svakodnevici i u znanosti. Istoga dana obilježava se i Dan broja π jer mnoge zemlje taj datum zapisuju kao 3/14, što asocira na približnu vrijednost broja π.

I ove godine pozivaju se škole, muzeji, knjižnice i javnost na proslavu tog važnog dana sudjelovanjem u aktivnostima koje osmisle samostalno ili uz pomoć ponuđenih resursa te u internetskom prijenosu koji će biti javno dostupan diljem cijelog svijeta.

Podršku Međunarodnom matematičkom društvu pružaju društva u mnogim zemljama, pa se tako pridružilo i Hrvatsko matematičko društvo objavom na svojim mrežnim stranicama.

Na stranici Međunarodnog dana matematike pronaći ćete resurse i postere kojima možete obilježiti Dan matematike u vlastitoj školi ili učionici. Internetska proslava zamišljena je kao niz kraćih predavanja i razgovora o matematici s gostima matematičarima, uključujući i razgovor s dobitnicima Fieldsove medalje. Sva predavanja uključena u program imat će engleske titlove kako bi ih se lakše pratilo. Upute o tome kako se priključiti pronaći ćete na mrežnoj stranici s rasporedom.

Proslavi se pridružujemo i mi!

Za svoje smo korisnike na našem portalu pripremili mapu Plakati i radionice u kojoj se nalazi hrvatska inačica postera kao i prevedene ponuđene aktivnosti Hanojski tornjevi, Buffonove igle i Aktivnosti s papirom.