Dragi učitelji, vrijeme je za virtualnu selidbu na kabinet.alfa.hr! Metodičkim materijalima, edukacijama i ostalim Alfinim proizvodima i uslugama pristupajte putem personaliziranog, suvremenog sustava krojenog prema vašim potrebama. No bez brige, vaša selidba ne mora biti preko noći ‒ Alfa Portal još će neko vrijeme biti tu!  

„Ajmo, dico, glagolati” – šest Sabora malih glagoljaša i Slovo rogovsko

Napisao/la Danijela Deković.

Glagoljaška priča u Sv. Filipu i Jakovu započela je osnivanjem Male škole glagoljice 2008. godine u OŠ Sv. Filip i Jakov, koju su utemeljili pok. glagoljaš mr. Darko Deković i prof. Danijela Deković. Vrlo je brzo Mala škola glagoljice postala prepoznatljiva u Zadarskoj županiji kao škola kreativaca, ali i škola koja želi očuvati glagoljicu. Dvije godine intenzivne suradnje s Turističkom zajednicom Općine Sv. Filip i Jakov rezultiralo je idejom o osnivanju Sabora malih glagoljaša, čiji je cilj pisanje glagoljice i njezino predstavljanje djeci i odraslima putem radionica.

Prvi Sabor održan je na benediktinskoj opatiji Rogovo u blizini Sv. Filipa i Jakova, a posvećen je Darku Dekoviću, osnivaču MŠG-a koji je i dao ideju o održavanju ovakve manifestacije. Sabor je započeo svetom misom u crkvi sv. Roka uz sudjelovanje pučkih pjevača Zadarske nadbiskupije i dječjeg zbora iz Turnja. Nakon svete mise otvorena je izložba Zavičajnog muzeja Biograd pod nazivom Glagoljski natpisi Biograda i okolice. Potom je klapa Kadena otpjevala dvije pjesme hrvatskog skladatelja i pisca Ljube Stipišića Delmate, te je pročitana i njegova prigodna riječ, a uslijedila su predavanja o povijesti rogovske opatije i bliže okolice. Predstavljeni su školski projekt (Ne)zaboravljena glagoljica i predavanje Glagoljica na zadarskom području. Istodobno su održane radionice u kojima su sudjelovali akademski slikar Branimir Ćilić i djeca s Vrgade, Mala glagoljaška akademija (Roč), Mala škola glagoljice (OŠ Sv. Filip i Jakov), Srednja škola (Biograd), Društvo prijatelja glagoljice (Zagreb), Udruga Glagoljaška mladež (Zagreb) i Udruga Mali veliki mikrofon. Radionicu Tečaj glagoljice po Jurju Slovincu (14./15. st.) vodio je prof. dr. Darko Žubrinić. U prostorijama škole bila je postavljena izložba Darija Tikulina, a autor je prezentirao dokumente pisane glagoljicom iz Arbanasa. U nedjelju, zadnjeg dana Sabora, sudionici su otišli u samostan na Ćokovac gdje ih je o. Jozo Milanović upoznao s poviješću samostana i životom redovnika.

Drugi Sabor glagoljaša započeo je u četvrtak 15. rujna 2011. Polaznici radionica organiziranih istoga dana napisali su na komade platna glagoljska slova koja spojena daju naziv OŠ Sv. Filip i Jakov. U subotu 17. rujna služenjem sv. mise službeno je započeo Sabor. Potom je uslijedio kraći nastup Vitezova vranskih i otvorene su tri izložbe: Vrbnički misal, Injoštar i Ostavština Nede Grbina. Na predavanjima je obrađena povijest Turnja, glagoljaško pjevanje i Mala glagoljska akademija Juri Žakan – Roč. Djecu su najviše razveselile radionice kojih je te godine bilo više, ali ipak nedovoljno. U radionicama koje su održali dr. sc. Ivica Vigato, Renata Mladić i Ivana Ferenčak iz Udruge Glagoljaška mladež te prof. Đurđica Bottazzo-Jelenković vrlo su brzo zauzeta sva mjesta, a djeca su podijeljena u manje grupe, kako bi svi došli na red. Za okruglim stolom, koji je vodio mons. dr. Pavao Kero, sudionici su izrazili svoje divljenje ovakvim manifestacijama, ali i zabrinutost za proučavanje, poznavanje i prezentaciju hrvatske glagoljaške baštine u Hrvatskoj danas istaknuvši da se ovaj jedinstveni hrvatski kulturno-povijesni fenomen nedovoljno vrednuje u hrvatskoj kulturi, javnosti i osobito obrazovnom sustavu. Na kraju okruglog stola donesena je odluka o osnivanju Udruge glagoljaša Zadar. U nedjelju 18. rujna organiziran je izlet glagoljaša na Frmić, Babac i Kraj, dok je u ponedjeljak organiziran izlet u Zadar.

Domaćin trećeg Sabora bio je Biograd na Moru, a održavao se od 12. do 16. rujna 2012. Prije održavanja Sabora u Zadru je u prostorijama SICU-a otvorena stalna glagoljska izložba Glagoljica na zadarskom području te je predstavljena Udruga glagoljaša Zadar. Sabor malih glagoljaša otvoren je 12. rujna u prostorijama OŠ Sv. Filip i Jakov radionicom Mali glagoljaški mural, a mural su na jednom školskom zidu zajednički oslikavali učenici filipljanske škole s učenicima OŠ Jagode Truhelke iz Osijeka. U petak je program nastavljen zanimljivom radionicom u Zavičajnom muzeju u Biogradu u sklopu koje je grafička urednica i dizajnerica Julija Vojković sa srednjoškolcima Klasične gimnazije Ivana Pavla II. iz Zadra izrađivala glagoljaške kodekse. U subotu su u Sv. Filipu i Jakovu održane brojne radionice za djecu uz prezentaciju Vitezova vranskih − Radionica pisanja po Jurju Slovincu, Šalovi − pletenje na prste, Minijature od slame, Glagoljični dizajn na tekstilu, Vez i glagoljica, Radionica Očenaša i Oslikavanje platnenih torbica. U Biogradu je, već tradicionalno, održana sveta glagoljaška misa uz predstavljenje biogradske madrikule. U večernjim satima u Zavičajnom muzeju u Biogradu održano je predstavljanje knjige i Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba. U nedjelju je za male glagoljaše na rasporedu bio posjet Parku prirode Vransko jezero, a u ponedjeljak su Osječani gostovali u Klasičnoj gimnaziji u Zadru.

Četvrti Sabor glagoljaša održavao se od 10. do 17. rujna 2013. Nakon prigodnog programa otvorena je izložba projekta Zadar u slici i glagoljici, projekt OŠ Zadarski otoci. Učiteljice Jasminka Brižić i Željka Diklan održale su radionicu izrade slikovnice Legenda o nastanku Velebita i Jadranskog mora uz sudjelovanje učenika iz Zadra i Zagreba te radionicu izrade oblutaka i hrvatske narodne poslovice. Istodobno je Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba održalo niz radionica u OŠ Franka Lisice u Polači. Radionice su bile iznimno posjećene te je vrlo brzo ponestalo materijala, ali zabave i improvizacije bilo je napretek. U popodnevnim satima organiziran je obilazak Polače, a potom je održana i glagoljaška misa te je u prostorijama OŠ Franka Lisice u Polači održano predavanje o polačkoj madrikuli te o povijesti Polače. U prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu predstavljen je prvi broj časopisa Slovo rogovsko. U nedjelju je organiziran izlet na otok Pašman, gdje su nas domaćini dočekali u crkvi sv. Tome.

Od 17. do 22. rujna 2014. održan je peti Sabor malih glagoljaša Ajmo dico glagolati Sabor je kao i prijašnjih godina započeo 17. rujna radionicama glagoljaša iz Osijeka – iz OŠ Jagode Truhelke i iz Sv. Filipa i Jakova − oslikavanjem glagoljaškog murala u Sv. Filipu i Jakovu. Na muralu je napisano: U početku bijaše riječ. Naime, to su prve riječi zapisane glagoljicom, dok drvo života simbolizira riječ koja se i danas piše glagoljicom.

Isti je dan u prostorijama Nove galerije, u sklopu svečanog otvaranja Sabora, otvorena izložba Pet godina Sabora uz nastup klape Intrade. Četvrtak je započeo predstavljanjem triju glagoljskih matica iz Tkona. Predstavljanje je posebno uveličao nastup malih Kunjskih ćoka pod vodstvom o. Joze Milanovića, benediktinca s Ćokovca.

Sljedeći dan prvi je put započeo na otoku Murteru, točnije u OŠ Murterski škoji. U prostorijama škole radionice za djecu održali su Društvo prijatelja glagoljice, Udruga Frankopan pri OŠ Frana Krste Frankopana i Udruga Ozana iz Zagreba te Hari Vidović, fresko-slikar iz Roča. Radionice su održane i u subotu, dok je nedjelja bila predviđena za izložbu učeničkih radova. Navečer, u Zavičajnom muzeju u Biogradu, predstavljen je drugi broj časopisa Slovo rogovsko. Na kraju smo se svi okupili u kinodvorani u Sv. Filipu i Jakovu na susretu klapa u čast šjor Ljubi Stipišiću Delmati.

Tradicionalno je subota rezervirana za najvažnija zbivanja, a ove su godine održavana u Sv. Filipu i Jakovu i Murteru 20. rujna. Zbog nevremena i jake kiše radionice u Sv. Filipu i Jakovu nisu se mogle održati na rivi, već smo se svi stisnuli u kinodvorani. Iako nam je trebalo dosta domišljatosti da stignemo do crkve, održala se i glagoljaška sv. misa. U kinodvorani su bile sljedeće radionice: Glagoljični bingo, Lice pod maskom, Glagoljica na straničniku,Izrada magneta za hladnjak tehnikom pirografije,Oslikavanje platnenih vrećica, Transfer slike na drvenu podlogu,Glagoljica na srcui Izrada ambalaže metodom otiskivanja. U nedjelju su se svi sudionici okupili na otoku Murteru, točnije u crkvi Gospe na Gradini gdje je održana glagoljaška misa uz pjevanje pučkih pivača iz Murtera. Nakon svete mise domaćini su organizirali obilazak mjesta i latinsko idro te druženje u osnovnoj školi. U večernjim satima u župnoj crkvu u Murteru predstavljena je knjiga Murterske glagoljske matice od 1658. do 1706.

Godine 2015. od 16. do 21. rujna održan je šesti Sabor malih glagoljaša koji je uključio još veći broj sudionika i gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Već tradicionalno, Sabor je započeo u srijedu (16. rujna) u Sv. Filipu i Jakovu gdje su u jutarnjim satima počele radionice OŠ Jagode Truhelke (Osijek) i OŠ Sv. Filip i Jakov, dok je u večernjim satima bilo svečano otvaranje Sabora uz srednjovjekovnu glazbu i otvaranje izložbe Naših sedam godina – Mala škola glagoljice. Sutradan su nastavljene radionice u Sv. Filipu i Jakovu, oslikavanje glagoljskog murala u knjižnici OŠ Sv. Filip i Jakov, a u večernjim satimau Pašmanujeodržano predstavljanje glagoljske matice. U petak se program održao u Zavičajnom muzeju u Biogradu gdje je otvorena izložba Zlatne niti pradidova i predstavljen je treći broj Slova rogovskog, dok se u Sv. Filipu i Jakovu održala klapska večer Od glagoljaškog kora do kalete, posvećena šjor Ljubi Stipišiću Delmati.

Središnji dio Sabora na kojem sudjeluju djeca i učitelji iz cijele Hrvatske ove se godine održao na čak tri mjesta (Sv. Filip i Jakov, Bibinje i Murter). Dan je započeo na Rogovu gdje je u crkvi sv. Roka služena glagoljaška sv. misa, a potom je održano predavanje Franjevci trećoredci glagoljaši. U popodnevnim i jutarnjim satima u Sv. Filipu i Jakovu, Bibinjama i Murteru održane su mnogobrojne radionice na kojima je bilo dvjestotinjak polaznika, uglavnom učenika i učitelja. U Sv. Filipu i Jakovu održane su radionice – Glagoljica pletena papirom , More i glagoljična slova, Glagoljične igračke, Izrada nakita od dagnji, Ekonarukvice, Glagoljica u srcu i Magnet i glagoljica.

Ništa manje zanimljive radionice bile su i u OŠ Stjepana Radića (Bibinje) u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i učiteljica škole. Učenici su sudjelovali na radionicama Izrade ambalaže metodom otiskivanja, Oslikavanje platnenih vrećica, Nosimo glagoljicu, Oslikavanje oblutaka glagoljicom, Izrada straničnika s motivima glagoljice, Izrada ogrlica od fimo mase s motivima glagoljice, Pisanje i transliteracija glagoljskih tekstova te u Murteru gdje je u Čitaonici održana radionica Mali murterski glagoljaši. U nedjelju je dio sudionika trebao otići u Tkon, ali zbog kiše i jakog vjetra brod nije mogao isploviti pa je organiziran obilazak Sv. Filipa i Jakov i Turnja, a ostali su se okupili u Murteru na Gradini uz predstavljanje restauriranih knjiga iz fundusaŽupe Murter. Sabor je, i ove godine, završio u ponedjeljak, druženjem Osječana i klasičara u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.

Sve ove godine saborovanja potvrdile su moto Male škole glagoljice: Samo edukacijom glagoljicu možemo spasiti od zaborava, a to je i svrha održavanja Sabora.

Danijela Deković, prof., učitelj mentor