A-udžbenici, A-panel, pop-up interaktivna rješenja ispita, zapisi realizacije nastavnih sati za e-Dnevnik, individualizirani kurikulumi, ispitna mapa, prilagođeni ispiti znanja... Imamo Baš TO što vam treba!

Radovi likovne grupe OŠ Tone Peruške

U Osnovnoj školi Tone Peruške u Puli organizirana je likovna grupa na kojoj su učenici VI.b i VIII.b razreda pod vodstvom prof. Mirjane Konta izrađivali torbice. Tema je bila dizajn recikliranjem.

Potreban materijal:

Pegle (najmanje dvije), papir za pečenje u roli, sve vrste najlonskih vrećica, veliki ručnici ili platna kao podlogu za peglanje.

Rad:

Učenici najprije režu vrećice tako da dobiju veće komade najlona, a potom uzimaju najmanje dva sloja vrećice i peglaju preko papira za pečenje na platnenoj podlozi ili na ručniku. Najbolje je da počnu s nešto nižom temperaturom pa ako se slojevi ne sljepljuju, pojačavaju temperaturu pegle. Ako žele dobiti posebne efekte, učenici mogu peglati dvije različite boje vrećica jedne preko drugih − najprije dva sloja jedne pa opet na njih sloj druge boje i tako dalje. Na visokim temperaturama najlon se topi pa se stvaraju rupice koje daju poseban efekt. Također mogu odrezati određene oblike, npr. listiće, cvjetiće, ribice, slova itd. i pažljivo ih peglom zalijepiti na prethodni sloj. Važno je da se radi preko papira za pečenje jer će se inače sve zalijepiti za peglu.

Neki efekti nastaju i slučajno, ali se mogu odlično uklopiti u cjelinu. Po završetku peglanja pravokutnih oblika ili kvadrata učenici ih peglom (umjesto iglom) spajaju na rubovima i isto tako peglom dodaju ručke. Pritom treba voditi računa o tome da su ručke također izrađene od peglanih vrećica i izrezane na trake kako bi bile dovoljno čvrste da mogu nositi torbu. Sve se radi preko papira za pečenje! Najčešće jednu peglu koriste dva učenika.